Vi har hunnit med att prova Diplomático Single Vintage 2000 två gången innan den här publiceringen blev klar. Vi kände att vi vid första provningen hade fel förväntningar. Diplomático har en viss stil på sin rom, och vi kom in med förväntningarna att Diplomático Single Vintage 2000 skulle vara en fortsättning eller förlängning av den stilen. Men vi upplever inte att det är så.

Så andra gången vi provade Diplomático Single Vintage 2000, så var inställningen mer ofärgad, och då blev resultatet betydligt bättre.

Vi sticker in redan här en svar på varför det står ”Botucal” på flaskorna på våra bilder. Detta är för att bilderna är tagna i Tyskland, där Diplomático har förlorat en varumärkes-strid, och får därför inte kalla sig för det. Istället är man Botucal. Och därmed ”Botucal Single Vintage 2000”.

Till det yttre har Diplomático Single Vintage 2000 en fin klar kopparton, som går fint i flaskan. Flaskan är tjusig, men kanske lite överdesignad – och lite knepig att hålla i mellan varven.

Aromen växer med tiden, och får den vila lite så kommer det fram fina nötiga toner av mandel, och vaniljgodis. Det är inget jätteunikt i upplevelsen, men det är mycket drag som vi gillar!

Trots sina 43% så är Diplomático Single Vintage 2000 superlen och söt i smaken. Det är framför allt en krämig honungston som kommer igenom, tillsammans med lite pigga fruktiga toner. Men underliggande finns hela tiden en lite oljig sötma, som följer med ut i eftersmaken. Hade det inte varit för den lite högre procenthalten hade det hela kanske blivit på tok för sött – så det är snyggt balanserat av Diplomáticos blenders!

Diplomático Single Vintage 2000 är riktigt härlig och komplex, men den når enligt oss inte nära upp till Diplomático Ambassador. Men så kostar den ju bara hälften så mycket också.

Diplomático Single Vintage 2000 finns/fanns i en upplaga på ca 5000 ex, så det kommer med tiden att bli knepigt att få tag i. Är det ett köptips? Absolut – det är en rom som kommer att växa med tiden, och dina vänner kommer tycka att det är en spännande påbyggnad på den vanliga Diplomático-serien.

diplomatico_single_vintage_2000-photo01

diplomatico_single_vintage_2000-photo02

diplomatico_single_vintage_2000-photo03

20 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.