Diplomático Reserva Exclusiva

Diplomático Reserva Exclusiva


Mycket god rom! Mycket mer behöver man inte säga om Diplomático Reserva Exclusiva! Reserva Exclusiva är inte kanske inte superkomersiell till en början, men den växer snabbt hos oss!

Aromen är trevlig, utan att vara spektakulär. Den har fina inslag av apelsin, vanilj och lite kakao. Men det är smaken som sedan lyfter upp Diplomático Reserva Exclusiva till det höga betyget! Det är en komplex och karaktärsrik smak av kola, vanilj, apelsin och dadlar! Framförallt är det sedan kola och apelsin som ligger kvar grymt bra i munnen!

I övrigt? Det yttre på Diplomático Reserva Exclusiva är kanon – grymt fin paketering och en riktigt vacker flaska! Reserva Exclusiva ha prisbelönats friskt mellan 2004 och 2009 – vilket vi har full förståelse för! Anledningen till att “belönandet” slutade kring 2009 tror vi mycket beror på Ron Zacapas intåg! Men från oss får Diplomático Reserva Exclusiva fortsatt medaljer ända fram till 2012! Och inte nog med att Reserva Exclusiva är en bra rom – den är extremt prisvärd också!

Ursprung: Venezuela
Färg: Mellanmörk gyllene färg
Lagringstid: 12 år, i amerikanska vitekstunnor
Alkoholhalt: 40%
Pris: 435 kr på Systembolaget

Betyg: 9 av 10

Diplomático har en serie på fyra mörka rom, varav Reserva Exclusiva är placerad högst upp – ovanför Reserva, men under Ambassador!
Favoritrom på RomRom.seMånadens rom juni 2012

32 kommentarer

 1. PEEO
  18 Mar ’15

  Testat Reserva Exclusiva enbart av detta märke. Var en bra Rom. Min favorit är Zakapan Centenario 23 Ans Men från mitte 90-tal när jag köpte den i Guatemala. Då var flaskan heltäckt med bambu. Idag har antingen min smak förändrats eller är den inte lika vass som då. Rom från Angostura,Port of spain Trinidad-Tobago är heller inte fel. Deras party Rom Black Label är en av de mest prisvärda romerna jag druckit. Sen har de 1919 och 1824 som lite mer exclusiva. Guyana har mindre dåliga sorter. Min uppfattning är dock Den bästa av olika sorter köper du på plats. Även om det är samma tillverkare tycker jag det smakar olika om du köper här hemma på systemet i Sverige. Någon fler som är av lika åsikt? Är det miljön som gör det Eller är det olika kvaliteer?

  Reply
 2. Hampus
  28 Feb ’15

  Min favoritrom. Angående sockerhalten. 41g per liter blir väl inga 41%? Med densiteten på socker bör 41g per liter bli ca 5%. En liter vatten är 1000g eller 1kg.

  Reply
 3. Mats
  1 Sep ’14

  Sött sött sött.
  Sockerhalt 41 gr per liter.

  En god rom innehåller 5-10 gr tycker jag.
  Socker som smakförstärkare är inget bra.

  Reply
  • RomRom
   5 Sep ’14

   Det är härligt att vi ha olika smakpreferenser och önskemål – det är delvis det som gör rom så roligt!

  • Mats
   17 Sep ’14

   Jo, det är kul att vi är olika. Men mina smaklökar säger mig att dessa 41% inte är socker, utan sötningsmedel. Artificiellt tillsatt som smakförstärkare. Helt i linje med att livsmedelsindustrin häller sötningsmedel i mat för att sälja bättre.
   Att 41% socker skulle komma med från mäsken vid destillationen är knappast heller troligt. Jag föreslår att alla sötar sin egen rom. Ta en rom med låg sockerhalt och häll i massor av socker, då får du i alla fall kontroll på innehållet…

  • Magnus
   18 Sep ’14

   Håller med dig Mats!

   Fler borde följa konjakshuset Delamains exempel att inte söta alls utan skapa bra kvalitetsprodukter iaf. Exempelvis deras Vesper är väl 40-50 år i snitt men besitter en fantastisk naturlig sötma och knäckig fruktighet.

 4. Ola L
  10 Apr ’14

  Så får ni kanske prova den en tredje gång… Nej jag har provat den efter en stor middag ( när man är sådär härligt sugen på en god rom ) till fin choklad och igår efter en stor näve salt lakrits men den funkar helt enkelt inte för mig . Istället för att gnälla kan jag ju hylla Angostura no 1 som jag har en flaska av . Den är bra !! Ha en skön påsk alla rom älskare !
  Ola L

  Reply
 5. Ola L
  9 Apr ’14

  Någon som smakat Diplomatico Vintage 2000 ? ( innan jag säger ett och annat till min rom- leverantör ). Ska den smaka så här dvs torr , sträv och spritig? Eller har jag bara fått ett dåligt ex? Av de få recensioner som finns på nätet hyllas den som lite bättre på allting än Reserva exclusiva . Jag kan inte hålla med , besviken är bara förnamnet . Ola

  Reply
  • RomRom
   10 Apr ’14

   Det är lustigt att du säger just det där Ola. Vi har provat Vintage 2000 två gånger, och vi har väldigt olika intryck av den. Därför har det tagit en evighet att få klart betygsättningen. Men vi hoppas publicera våra intryck inom några veckor.

  • Tom
   10 Apr ’14

   En helt ok rom men absolut inte prisvärd !!

 6. Mathias
  16 Jan ’14

  Passa på att utnyttja rabattkoden ”januar2014″ på rombo.dk. Då får ni tex. en Diplomático Reserva Exclusiva för 259 DKK. :)

  I övrigt en grym rom!

  Reply
 7. Ola L
  10 Jan ’14

  Nej inte samma smak . Tycker bara Qrm förtjänar ett bättre betyg . Gosling , prova rombo.dk . Även Juuls hade den i december när jag var där . Ska köpa Diplomatico vintage på vildmedvin. dk till ett helt ok pris 675 dkr .
  Ola

  Reply
 8. Matin Doshé
  30 Dec ’13

  Diplomatico & QRM ligger ju inte i samma smak alls, inte hos mig…
  Når kommer testet på: Diplomatico 2000 Single Vintage :)

  Reply
 9. Petsan
  27 Dec ’13

  Köpte den till julledigheten och har väl egentligen bara två invändningar. Dels är den (för övrigt snygga) flaskan väldigt svår att hälla ur (!), dels upplevde jag smaken till en början som lite för söt och strax innan eftersmaken kom så tyckte jag att den blev lite spritig. Den hade liksom inte ”kropp hela vägen”. Fick varma rekommendationer från Systembolagets personal om Quorhums 23a. Har inte provat denna men kan vara ett intressantare alternativ, särskilt med prislappen i åtanke. Bland de billigare sorterna är fortfarande Angosturas 1919 obesegrad. Ganska lätt, men galet fint balanserad, jag återkommer gång på gång… Någon som vet hur man lägger vantarna på en flaska Goslings Family Reserve för en billig penning? Det kan vara det att man bara dricker den på utvalda lokaler i gott sällskap, men den har tagit mig med storm och jag har ett grymt ha-begär och liten budget, såhär i juletid…

  Reply
 10. Ola L
  8 Nov ’13

  alltså ron Quothum förtjänar ett bättre betyg . Det finns också en 30 årig som enligt folk i Danmark ( den säljs i Dk för
  599 dkr ) ska vara överjävlig ! Ha det bra alla romälskare . Köp inte för många Ron Qrm bara , så den tar slut . 319 kr är århundradets bästa fynd på systemet
  Ola

  Reply
 11. Ola L
  8 Nov ’13

  Jag älskar den här sidan ., sitter just nu och
  jämför Diplomaticon med Ron Quorhum men det jag inte förstår är hur f ni kan ge Diplom högre betyg än
  Qrm ? Javisst smaken är delad och så vidare men här talar vi klass klass skillnad när det gäller både doft och smak . Ok jag är en sucker för riktigt rökig whisky också
  och gillar när det smakar massor dock
  ska varken rom eller whisky smaka spritigt

  Reply
 12. Jonas
  29 Okt ’13

  Har nyss fastnat i romträsket men oj vad god den här är, och flaskan är ju riktigt härlig!

  Funkar även bra att förgylla ett glas Coca Cola med, bara en liten skvätt. Är väl att betrakta som en smärre dödssynd men jag kan inte låta bli!

  Reply
 13. ulf peder
  20 Aug ’13

  En helt fantastisk god rom. Ville bara fortsätta dricka denna ljuvliga nektar men var till slut tvungen att lägga band på mig.

  Reply
 14. Pär J.
  11 Apr ’13

  Vad är orsaken till att man kan hitta denna under namnet Rum Botucal Reserva Exclusiva?
  Gissar att det är exakt sammma dryck men olika namn, dock säljs Botucal oftast lite billigare än Diplomatico.

  Har bara läst bra omdömmen om denna rom så man blir mer och mer intresserad. Är det en bra rom eller ”bara” prisvärd?
  Har man fatnat i romträsket så finns det inte plats för rom som är okej eller prisvärd (till lågt pris), man vill ha bra romsom utmärker sig.

  Reply
  • Ola
   11 Apr ’13

   Är enligt uppgift samma, säljs i Tyskland under namnet Botucal.
   Diplomáticon är en topprom enligt mig. Och prisvärd.
   Ja, när dricker man en rom man vet bara är halvbra? Mina halvbra inköp blir Dark’n Stormy, glögg eller något annat.

  • RomRom
   12 Apr ’13

   Hej Pär och Ola,

   Botucal-namnet gäller precis som du säger på den tyska marknaden. Varumärket Diplomatico var tydligen redan registrerat i Tyskland, så då hade rommen inte mycket annat att göra än att döpa om sig. Men det ser verkligen lustigt ut när man ser flaskorna; då de är exakt likadana i övrigt! :)

 15. Per
  22 Feb ’13

  Köpte en flaska igår som jag provtestade mot Ron Z 23. Tyckte nog att denna t.o.m var strået vassare. Särskilt om priset vägs in.

  Reply
 16. Erik
  4 Feb ’13

  Efter några fler tester vill jag inte bara befästa det jag sa innan, utan tillägga att det här är min nya favoritrom. Har några fler oöppnade i skåpet, men jag tror att den här blir väldigt svårslagen. Full pott.

  Reply
 17. Ilon
  26 Dec ’12

  Finns även på masterofmalt för 399:-
  http://www.masterofmalt.com/rum/diplomatico-reserva-exclusiva-rum/

  Reply
  • Tom
   6 Feb ’13

   Köp den på bolaget för 435 kr ink moms, tull och frakt!! onödigt att krångla till det tycker jag.

 18. Patrik
  21 Dec ’12

  Precis testat denna Gudagåva till oss Romälskare… herregud vad god!
  Lite olika Ron Z (som är min personliga favo) men minst lika bra! Rekommenderas varmt

  Reply
 19. Patrik
  21 Dec ’12

  Ska byta jobba och fick denna av mina nuvarande kollegor nu precis, tackar :)
  Ser fram emot en liten test framför brasan ikväll……

  Reply
 20. Fredde
  12 Sep ’12

  Helt klart en fin rom, men jag har lite svårt med en eftersmak , kan inte sätta fingret på vad det är. Det blir till att prov dricka mer.

  Reply
 21. Tobbe
  5 Sep ’12

  Jag tycker personligen att den är bättre än Ron Zacapa.

  Reply
  • Tom
   12 Sep ’12

   Håller med dig Ron Zacapa är lite överreklamerad, det är ju en fantastiskt god rom, men överprisad om man jämnför med Diplomático Reserva Exclusiva.

 22. Roger Hellgren
  14 Jul ’12

  Kanon hele enkelt.

  Reply
 23. Erik
  5 Maj ’12

  Mycket trevlig rom den där! Jag får allra mest vanilj ur den, men tokigt god är den i alla fall! :)

  Reply

Skriv en kommentar