Clément Rhum Vieux XO

Clément Rhum Vieux XO är en prisbelönad rom från Martinique, som snabbt fångar vårt intresse! Den framställs genom att blanda tre olika årgångar, 1976, 1970 och 1952. På pappret skulle man alltså kunna tro att det här är en superb rom men i och med att det är en mycket klassiskt agricole-rom så har vi ändå ganska låga förväntningar. Vi får chansen att prova Clément XO på rommässan i Berlin, där den presenteras vid en mycket trött monter. Aromen som möter oss är stark och det sticker i näsan. Smaken som har en svag smak av vanilj är kraftig och rökig, och efter någon sekund bränner det till rejält i bröstet.

Med den fina blandningen och den exklusiva flaskan känns det som att Clément Rhum Vieux XO försöker stenhårt att vara snobbiga och svåra. Som vissa Bordeaux-viner? Och ingen gillar ju en snobb? Det blir underkänt i allt, och med det höga priset blir betyget inte mer än en tvåa!

7 Comments

 • Fredrik skriver:

  Det här en inte en sajt för de som gillar Rhum eller ens Rum. Uppenbarligen är målgruppen Zacapa-sörplarna.
  Kommer inte komma hit igen.

 • Stefan Persson skriver:

  Har nu fortsatt min Agricole provning genom att pröva Clement Cuvee Speciale mot Depaz XO Grande Reserve. Det här är två Agricole som är mycket mjukare och rundare i smaken än XO från HSE och ReimonenQ CP. Det innebär inte att de är mer spännande då jag är mycket förtjust i de senare, men de är utsökta i sin runda men ack så komplexa framtoning. Clement tar 1:a platsen före Depaz och dessa är mina högst rankade Agricole före HSE XO & RCP.
  Avslutningsvis är det svårt att förstå ert betyg på Clement’n, tror att ni bör införa olika kategorier när ni bedömer de olika stilarna. Om man inte gillar Agricole eller Congac (som ligger närmare Agricole än övrig rom) blir det väldigt svårt att jämföra dem.

 • Jack skriver:

  Generellt så verkar svenskarna gilla de riktigt söta romsorterna från Sydamerika. Brittisk stil och Fransk Agricole verkar gå fetbort. Jag tycker att romrom genomgående ger höga betyg till insmickrande söta romsorter som ibland är ganska mediokra eller flata när det kommer till smakkomplexitet osv. De lite torrare sorterna inte får en schyst bedömning hos Er. Jag har själv svårt för många söta romsorter, vissa är mer som likör än rom. Ni får nog jobba på Ert testprotokoll.

 • Thomas skriver:

  Ja, det är det.

  Med vänlig hälsning
  Thomas

  • Thomas skriver:

   … och nu har jag provsmakat den, och kan bara konstatera att romroms betyg (2 av 10) säger mer om romrom än om Cléments utsökta rom.

   Med vänlig hälsning
   Thomas Petersson

 • Jonas A skriver:

  Är det samma som Romhatten i Danmark utnämner till en av världens bästa rom? 97 av 100? Det är samma årgångar i den i alla fall.
  http://www.romhatten.dk/anmeldelser/clément-cuvée-spéciale-xo-rhum/

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.