A.H. Riise Non Plus Ultra – eller A.H. Riise Non Plus Ultra Very Rare Rum om man ska använda dess fullständiga namn – är inget annat än en mycket spännande rom. Det är så mycket som gör den speciell – vilket vi tycker är kul!

Det första speciella är ju namnet “Non Plus Ultra”. Det är en ovanligt lång och udda historia bakom det. Termen ”Non Plus Ultra” har sitt ursprung från Herakles stoder (Engelska: Hercules pillars) i den romerska mytologin. Lite förenklar så markerade stoderna slutet på den kända världen. På stoderna fanns inskriptionen ”Non Plus Ultra”. “Non Plus Ultra” betyder (källa Wikipedia) “ingenting däröver; det bästa i sitt slag, oöverträffad”. Det är alltså inte på engelska som man lätt kan tro, utan namnet är en hyllning till uttrycket “Non Plus Ultra” – och används för att det här just är A.H. Riises bästa rom.

Den andra speciella med A.H. Riise Non Plus Ultra är helt klart flaskan. Den sticker ut bland all annan rom – och även i A.H. Riises egna uppställning av rom. Det är en välgjord flaska, med en mycket charmig kork. Visst, den skulle ha kunnat vara en glas och riktig kork – och inte plast – men hela korken ligger överraskande trevligt i handen ändå.
Vi kan garantera att A.H. Riise Non Plus Ultra kommer att bli den mest upplockade flaskan på avec-bordet!

Men nu över till innehållet i flaskan! I glaset så har Non Plus Ultra en mörk färg, och det är en ganska oljig känsla på rommen.

Aromen är lugn och ganska tillbakadragen. Men när man kommer lite närmare glaset så kliver det fram mycket tydliga toner av melass och pomerans.
Men det är i smaken som Non Plus Ultra verkligen kommer till sin rätt. Det är väldigt väldigt mycket sötma – som man har dämpat lite genom att låta NPU ha en styrka på 42%. Den kraftiga sötman gör att det är mycket lena och tydliga smaker som kommer fram. Det är nästan på gränsen till en likör i smakprofilen. Den är kraftiga smaker av citrus och pomerans i kombination med söt vanilj och smörkola.

A.H. Riise har en mycket speciell smakprofil som återkommer i nästan all deras rom. A.H. Riise Non Plus Ultra balanserar profilen på ett trevligt sätt, och vi tror att NPU skulle tilltala väldigt många.

Passar A.H. Riise Non Plus Ultra alla? Nej. vet du med dig att du gillar lite mer strikt rom – med lite sötma – så håll dig borta från NPU. Men gillar du (riktigt) söt rom, och vill utforska vår danska rom-traditioner, så kan vi varmt rekommendera Non Plus Ultra. Vi ger den några extra plus för att vi tror att den kommer att både kvinnliga och manliga smaklökar. Och så får den ett plus för att den är dansk. Och för paketeringen. Och för namnet. Summan blir ett riktigt högt betyg till en rom som kanske inte är så sofistikerad – men som är väldigt “dejlig”!
A.H. Riise Non Plus Ultra kommer i en begränsad upplaga på 3000 flaskor per år. Det är ju inte superbegränsat, men det kan vara värt att veta att den inte är en självklarhet att få tag i.

7 Comments

 • Cristian skriver:

  Dena rom har 88gr/liter adderad socker. Här diskuterar ni om den passar honom eller henne. Det borde bättre om RomRom istället lyfter fram riktiga rom utan tillsat socker eller färg karamell.

  Att denna är “månadens rom” är ett skämt! Överallt pratas nu mera om falska rom som t ex denna. Diplomatico RE som är enfavorite för många har 44gr socker per liter. Undra hur romen skulle smaka och se ut utan socker och karamell.
  Samma med världens bästa rom… en till skämt… Zacapa. Över 29 gr socker och 23y Solera som ingen vet vad det egentligen betyder i riktiga år

  Vi borde prata mer om riktiga rom istället, inte om likör-de-rom med adderad socker/karamell.

  Men visst… då måste man börja leta på andra platser. Och man måste anpassa sig att riktig rom inte smakar som t ex DRE eller Zacapa.

  Jag känner folk som skulle kunna acceptera att gud inte existerar, men att Zacapa eller DRE inte är premium rums är ett NEVER. Svårt att ta bort den där känslan att man kan dricka den bästa rom i världen när som helst.
  Den största skämt!

 • Ingela skriver:

  Romrom – om ni tror att det är erfarenhet av romdrickning som det handlar om snarare än kön så tycker jag ni ska skriva det istället för att använda icke sanningsenliga o irrelevanta generaliseringar. Som ny romdrickare tilltalar ju, som ni säger, sötare rom medan en mer bevandrad ofta söker de komplexa smakerna.
  M er generalisering degraderar ni tjejer till likördrickare o då blev det tråkig läsning.

  • RomRom skriver:

   Okej, vi köper argumentet – och generaliserande är generellt inte bra. För att inte det inte ska blomma upp i en diskussion i vem den här mycket goda rommen skulle passa, så plockar vi bort det.

  • Henrik skriver:

   Måste man blanda in diskussioner om genus och feminism i princip allt numera? Njut rommen istället:) Ser framemot att få smaka denna rom imorgon i Köpenhamn.

 • Daniel skriver:

  Väldigt god rom. Längtar efter nästa stund med denna. Fyllig arom och fin lång avslutning i munnen. Passar med en bit mörk choklad. Rekommenderas verkligen. Har haft Qrm xo solera som etta hemma hos mig.

 • Claes skriver:

  Ni säger att den tilltalar ”båda könen”. Jag var inte medveten om att preferenser för rom delades upp i manligt och kvinnligt. Hur skiljer sig dessa åt?

  • RomRom skriver:

   Vi försöker att undvika såna generaliseringar – men just vid det här tillfället kändes det relevant. Vi har provat en hel del AH Riise de senaste veckorna, och det är återkommande att tjejer/kvinnor gillar den mer än vad vi ser med många andra rom.

   Det kan ju så klart ha att göra med hur mycket ”erfarenhet” man har av att dricka rom, snarare än kön. Men generellt sett så brukar sötare rom vara mer populärt hos tjejer/kvinnor.

   Men vi ska se över om vi ska ändra formuleringen. :D

Leave a Reply