Recept med rom till jul

By 17 december, 2014Guatemala, jul, Mörk rom, Recept, Zacapa

20141211_162859

Så här inför jul så kan vi dela några mycket trevliga recept med Zacapa. Recepten är framtagna av Jonas Lagerström från Svenska Kocklandslaget! Sillen och chokladkrämen passar ju så klart också vid andra tillfällen än bara jul!

Vi passar på att påminna er alla att ni måste prova Zacapa 23 tillsammans med lax – det är otroligt fint! Även lax-sushi funkar bra!

20141211_161715

 

Inlagd Zacapasill

20141211_161742

  • 600g inläggnings sill eller salt sill 1 morot
  • 4stk kryddnejlika
  • 3stk lagerblad
  • 1dl socker
  • 1dl ättika
  • 3msk vitvinsvinäger
  • 2dl vatten
  • 1stk rödlök
  • dill
  • färsk citron
  • Zacapa

Koka socker, vatten, ättika, vinäger, morot och kryddor i 5-10min. tillsätt löken och dill. Låt svalna och tillsätt Zacapa. Ställ och bli kylskåpskall.
Skär sillen i bitar, och hyvla citronskalet. Blanda lagen med sill, dill och citronskal. Servera.

 

Rödkål med smak av gran, öl och Zacapa

20141211_161724

  • 1⁄2 rödkål
  • 1,5dl mörk sirap 1msk granolja
  • 33cl öl
  • 2dl vatten
  • salt
  • 8cl Zacapa

Strimla kålen och koka med allt utom Zacapan i ca 40minuter. Smaka upp med romen och värm försiktigt.

 

Chokladkräm med Zacapa

20141211_163202

  • 200g manjari choklad
  • 2,5dl grädde
  • 2 ägg
  • 1dl socker
  • 5cl Zacapa

Värm grädde, blanda med chokladen till en homogen ganache. Vispa ägg och socker och vänd ner när smeten har kallnat, blanda i Zacapa. Lägg i sprits och vila i kyl över natten. Spritsa i formar.

LYCKA TILL!

 

20141211_161235

20141211_161729

20141211_162541

20141211_163216

20141211_163243

20141211_165443

One Comment

  • Ulla skriver:

    Intressanta recept- framförallt sillen o chokladkrämen ..
    Var finns era fina glas att köpa?

    Hur skall romglas helst vara- med eller utan fot?

Leave a Reply