Skip to main content

Recept på äkta chiliRecept på äkta chili

Det här är en lite enklare variant av receptet för världens bästa chili! Vi har gjort den här chilin ett tiotal gånger, och har på så sätt hittat vissa saker som vi tycker kan ändras. Vad har vi ändrat?

  • Vi har halverat doseringen för att få plats i en normalstor gjutjärnsgryta.
  • Vi har översatt måtten till decliter, liter och matskedar.
  • Vi har anpassat receptet efter vad som går hyfsat lätt att få tag på i Sverige.
  • Vi har uppdaterat till lite mer realistiska tillagningstider.

Det vi ska tillaga är alltså äkta chili!

North Texas Red Chili

Till att börja med vill vi säga att du inte behöver vara så orolig över styrkan! Om du låter chilin koka in och falla isär, så kommer chilismaken framträda utan att vara allt för stark! När du smakar av innan vätskan har kokat in så kommer du kanske bli förfärad över styrkan, men det löser sig till slut!

Att göra chili själv är ganska mycket slit, så bjud gärna in vänner och laga tillsammans! Ladda upp med god öl och kanske några goda rom!
Hur lång tid tar det? Räkna med att tillredandet tar ungefär 1 timme för 2 personer, och att det sedan tar minst 5 timmar att ha klar chili! Så ha inte bråttom, och gör det inte på en vardagskväll!
Den här satsen räcker till ett tiotal personer – och är framför allt anpassad till att precis få plats i en “vanlig stor gjutjärngryta”.
Generellt gällande chilisorterna så kan du ersätta de flesta med chilifrukt med ungefär samma styrka. (Googla styrkorna). Det viktigaste är att du får tag i Chipotle-chili!

Världen bästa chili

Utrustning:

  • En stor gjutjärnsgryta
  • En stekpanna
  • En liten kastrull
  • En sil (gärna)
  • Kniv och skärbräda

Ingredienser till äkta chili:

Grundingredienser:

  • Tre burkar öl (Valfri ljus öl, 1,2-1,5 liter kan behövas)
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 2,5 kilo högrev, skuret i ca 2-3 centimeter stora tärningar
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (Alltså inte koncentrerad fond! Använder du fond, läs instruktionerna på flaskan om hur man späder!)

Chili-frukter:

  • 2-3 torkade ancho-chili (De är stora, mörkt brunröda och finns på välsorterade ICA, och specialistaffärer typ Chèz Albert). I nödfall kan de ersättas med en chilipulver
  • 1-2 chipotle-chili (Röd, rökt. Finns konserverade och torkade i specialistaffärer.)
  • 1-2 birdseye-chili (Små spetsiga klarröda. Kan ersättas av torkad, mald piri-piri)
  • 2 jalapeno-chili (Knubbiga, gröna. Finns på burk i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer. Ta den starka varianten.)
  • Valfritt: 1 Habanero-chili. Var försiktig när du rensar den bara – ha gärna plasthandskar på.

Kryddor:

  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)

Övriga ingredienser:

  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Lite majsmjöl
  • Ytterligare tillbehör – se slutet av receptet

North Texas Red Chili

Så här gör du:

1. Börja sedan med chilipepparn (chili-frukterna). Rensa bort stjälkar och frön. Koka den chilipepparn som är torkad i 15 minuter under lock i nån liter vatten, ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Världens bästa chili

Koka chilipeppar

2. Rensa och hacka den övriga chilipepparn. Ställ åt sidan. Har du jobbat med händerna här så varnar vi verkligen för hanteringen av dem under resten av kvällen/helgen. Chilipeppar är STARKT! Tvätta händerna noga – klippa naglarna kan till och med vara bra! Vi har testat att klia oss i ögon och näsa flera timmar efter tillagning, vilket nästan gav upphov till ett sjukhusbesök.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

3. Fräs vitlöken mjuk. Lägg den i grytan.

4. Tärna köttet i 2-3 cm stora bitar. (Är ni flera, så kan ni sätta igång med det här så snart som möjligt – det tar tid! Tips är att en eller två personer tärnar köttet, och en person steker.

5. Stek köttet. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Lägg ner de färdiga bitarna i grytan. Detta är ett varmt, osigt och tidsödande slitgöra. När allt kött är stekt går du vidare till nästa punkt.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

6. Blanda mjöl och chilipulver. Strö över köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

7. Sila av den blötlagda chilipepparn, men spara vattnet. Finhacka den kokta chilipepparn – tillsätt sedan allt till köttet i grytan.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

8. Häll på pepparvattnet, oxbuljongen [Påminnelse hör att det är utspädd buljong, inte fond!] och öl tills vätskan täcker köttet.

9. Koka upp. Nu är chilin på väg!

10. Rör ner spiskummin, oregano och koriander.

Äkta chili - Recept på världens bästa chili

11. Rör ofta så att mästerverket inte bränns fast i botten. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.

12. Fortsätt koka tills köttet faller sönder. Med eller utan lock beroende på hur mycket du vill vakta den. Det brukar ta minst fem timmar tills köttet faller sönder helt.

13. Om chilin är lite lös på slutet – och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den på lite majsmjöl.

 

Servering:

Servera chilin med (allt eller något av följande):

  • Naturella majschips
  • Gräddfil eller vispad cremé fraiche
  • Riven ost (inte allt för kryddstark, men inte heller för mjuk och kladdig)
  • Gul lök

Har du följt receptet? Vad tyckte du? Har du några tips på vad man kan lägga till chilin? Kommentera gärna!

103 Comments

  • Rickard skriver:

    Har alltid utgått från ”orginalet” men har börjat labba en del, så som kakaobönor 3-4/gryta samt kaffebönor som jag kör till ett fint pulver 5-6 bönor. Rökarom en tsk eller en riktigt rökig whiskey (Lagavulin eller Ardbeg). Sedan lägger jag i lite av chilifrukterna och vitlöken under hela koket, fyller på 1/5 från start senan 1/5 en gång i timmen, inget den sista timmen. BLIR en helt annan dimension i smakerna. Ska prova att göra detta i tryckkokare och då går det inte att fylla på med smakerna under tiden, men å andra sidan så går det nu att göra en god gryta en vanlig vardagskväll

  • Pär skriver:

    Tack för kanonrecept! Äter grytan 2-3 ggr per år när det är extra festligt…

  • Ermin skriver:

    Riktigt bra recept.men jag tyckte att jag behövde mot slutet justera smaker med honung mörkchoklad och mer chili.men det blev en fantastisk texas chili.jag hade gott om tid så den tog ju 6 timmar ca

  • Maria skriver:

    Hej!

    Står just nu och lagar en provomgång av chilin. Blir den som jag tänkt mig så ska jag servera den på min 50-årsfest.
    Ser i kommentarsfältet att receptet är uppdaterat ett antal gånger så jag antar att baconet/sidfläsket har fått stryka på foten under tidens gång för det hittar jag inte i ingredienslistan. I den listan står 1/2 msk socker men när ska den tillsättas? Är det mot slutet för att balansera upp smakerna? Lime hittar jag i kommentarsfältet men inte i listan. Ska jag strunta i den?

    Med vänlig hälsning,
    Maria

    • RomRom skriver:

      Hej Maria,
      Receptet har inte uppdaterats så väldigt mycket över tiden, men vi har fått massor med nya idéer och förslag genom kommentarer!

      Lite snabba svar på dina frågor, även om din chili kanske är klar redan? :)
      – Lime har vi inte provat. Det verkar vara lite olika åsikter om det är en bra idé eller inte.
      – Bacon/sidfläsk har vi skippat för att hålla receptet lite enklare. Vi steker i smör istället!
      – Socker har vi använt några gånger i början av kokningen, men jag tror att det skulle gå att skippa det utan att känna någon större skillnad.

      Hoppas att det gick bra för dig ändå!

  • Pete skriver:

    Kan tipsa om sidan http://www.chilikungen.se
    Där kan ni köpa torkade chilis och en massa goa kryddor.

  • Pontus skriver:

    Vet inte riktigt vad som gick galet, men efter att ha stoppat i en halv lime i en timma så blev hela koket ruggigt beskt. Antar att tanken var att ha i limen utan skalet, vilket jag tyvärr inte hade. Hade i 2 dl creme fraiche och 1 dl honung vilket räddade koket hjälpligt.

    /Pontus

    • HånAnd skriver:

      Varför stoppar du i en hel (halv) lime i din chili!?

      Dra i lite limejuice för att balansera syran mot slutet alt. 1-2 msk äppelcidervinäger, annars blir denna chili rätt platt kan jag tycka. Lite honung eller muscovadosocker kan även göra rätt mot slutet.

      Tillsätt aldrig extra chili i slutet, måste rostas eller kokas för att få rätt smak/djup.

      Tack

  • Kenneth skriver:

    Man kan strunta i habaneron, den tappar nästan all hetta i koket, desutom smakar den parfym…
    Använd åtminstone 3 chipotle, urkärnade, och sen ta extra birdies eye för hettan om man vill. Honung är dessutom mycket bättre för smaken än socker, men inte svensk ”bredbar”, utan flytande, acacia eller liknande, stor skillnad på resultatet mot vanlig.
    Under koket brukar jag ha en delad lime i, ekologisk, som jag tar bort sen, man kan även ha i mörk choklad, minst 70%, på slutet, ger en mörkare ton och en behaglig fyllnad.
    Vill man ha mer hetta och rökig smak från chipotle kan man smaka av med chipotle in Adobe på slutet, finns hos Willys och Hemköp.

    • John skriver:

      Har du i limen delad med skal? Eller skalar du den först? Någon hade skrivit i kommentarerna att geytan blev besk/bitter.
      John

    • RomRom skriver:

      Vi hade nog inte vågat oss på lime med skal – risken är som sagt att det blir bittert? Choklad känns lättare att reglera?

  • Andreas skriver:

    Jag gjorde enl detta, men tyckte att det fattades något.
    Kanske ska prova dubbla spiskummin nästa gång.

    • Kenneth skriver:

      Du kan rosta spiskummin så ger dom bättre smak, samt prova mnatt tips ovan.
      har gjort säkert 50 chili och provat mig fram dom sista 10 åren.
      tipset på limen har jag fått av Orvar Säfström, och det är en vinnare. Ger en ny dimension åt rätten, helst ihop med chokladen.
      men är du osäker så ta lite chili åt sidan och prova dig fram på den.

  • Simon skriver:

    Två år senare ger jag mig på detta recept!

  • RomRom skriver:

    Till alla er som har provat det här receptet, och vill prova på Pulled Pork också – så har vi börjat jobba fram ett recept för det också. Med rom!
    Recept pulled pork med rom
    Vänliga hälsningar,
    RomRom.se

  • Marcus skriver:

    Har inte läst alla ovan kommentarer så eventuellt finns detta tips redan. Men att addera kaffe till ölen ger en extra mustig het till chilin. 60/40 öl/kaffe har jag kommit fram till tar mig fot jag vill.

    Mvh
    Marcus

  • Maria Frelin skriver:

    Fantastiskt god chili, alla nio tjejer gillade den! Tog inte heller i något mjöl, utan kidneybönor o svarta bönor sista timmen. Min chili kokade säkert i minst sex timmar!

  • Maria Frelin skriver:

    Låter som ett spännande recept, jag ska testa till helgen! Har dock en fråga om ölen; vad skulle man kunna byta ut den mot? Jag vill hålla ner på antalet kolhydrater, men inser samtidigt att den säkert ger en speciell smak till rätten. Om man bara tar vatten måste man ju komplettera med något annat?

    • RomRom skriver:

      Hej Maria! Det borde gå att köra med vatten, men annars kanske ett alternativ är att använda en lågkalori-öl? (Om det inte blir för mycket kolhydrater ändå? Vi hittade den här sidan: http://www.horak.nu/lchf-ol/
      Annars kan du säkert fråga på ditt lokala Systembolag! (Eller fråga Systembolaget via Facebook eller Twitter, de är mycket aktiva där!)

    • Maria Frelin skriver:

      Tack för tipset, jag ska testa med Pripps!

  • Johansnickare skriver:

    Jag bytte ut ljus öl mot guinness. Och kompletterade med thaichilli torkade flakes.
    För att göra den fylligare så avslutade jag med Kidney bönor och svarta bönor. Hjälper till att reda av den vid behov.

    Otroligt gott i grunden och utmärkt som byggar matlåda!

  • Jeanette skriver:

    Ett recept i världsklass! Jag halverade receptet då vi bara är två och jag fegade ur inför habaneron men nästa gång ska den med, ingen tvekan om den saken. Hade med ovan nämnda serveringstips men fann att jag var helt nöjd med enbart nachos, chilin och oblyga klickar cremé fraiche. Jag längtar redan till imorgon då jag ska äta den uppvärmd till lunch :P

    • Jeanette skriver:

      PS. Jag använde inget mjöl alls och det gick fint också. Gjorde chilin i en emaljerad gryta. Märkte inga tendenser till att det skulle brännas i botten… DS.

    • RomRom skriver:

      Kul att höra Jeanette! Man kan faktiskt köra på ordentligt med chili – låter man den koka in ordentligt länge så lägger sig den värsta hettan!

  • Klintan skriver:

    Får jag föreslå en god väns nystartade såsfabrik?

    Ni får moderera bort inlägget om det är mot reglerna.

    En vän till mig har kokat ihop en samling såser med chilli som gemensam nämnare.
    ”Satan i gatan”, ”Macho” och ”Eld & Lågor” är några av favoriterna. Den första är het och god till grillat kött och Macho kör jag när det sista stinget saknas. Ex i en Fajitas där bröd, lök, majs osv svalkar bort en del av stinget i chillin.

    Finns på http://www.lagritos.se

  • Andreas skriver:

    Tack för ett bra recept. Blev dock lite fundersam till varför ni försteker köttet mm. Jag brukar inte göra det vid långkok och skippade det i det här fallet också. Blev kanon!

  • Tobias skriver:

    Hej jag undrar ochså ang chillipulvret. Det finns Chilli powder som innehåller andra kryddor som salt spiskummin. Chilli pepper (båda är Santa maria) är bara chilli och cayennepeppar.

    • RomRom skriver:

      Vi har kört på en ”Chilipulver” – vågar inte uttala oss riktigt kring vilken som är vilken. Någon annan som har input får gärna hjälpa till!

  • alexandra skriver:

    Hej

    Hur många är receptet för?

    • RomRom skriver:

      Hej Alexandra,

      Det beror lite på hur mycket tillbehör du serverar till – och om dina gäster är storätare eller inte. Vi valde måtten för att de skulle få plats i en normalstor gjutjärnsgryta. Men ska jag höfta, så skulle jag säga till… 8-12 personer?

  • Åsa skriver:

    Toppenbra tips på denna sida, tack!

    Vi provade att koka chili i tryckkokare i helgen, 30 min!! Helt otroligt och fantastiskt gott, kan varmt rekommendera för den som har mindre tid.

    /Åsa

  • Gregory skriver:

    Tack för det överskådliga receptet!
    Har tillagat den här typen av chiligryta ett par gånger tidigare från andra recept men de har varit så röriga i sin disposition. Imorgon när jag lagar den igen skall jag ha den här sidan tillgänglig :)

    Vill verkligen rekommendera att även kasta i en kopp starkt kaffe och lite mörk choklad 70%, även en kanelstång funkar bra, inte lika viktigt som kaffe och choklad dock.

  • Marcus skriver:

    Ett tips om man har svårt att finna de chilifrukter som behövs för detta recept i sin lokala affär är att beställa det på nätet, förslagsvis kryddlandet.se

  • RomRom skriver:

    Vi ska försöka tydliggöra i receptet att det inte är koncentrerad fond som ska användas, utan buljong!

  • PAULA skriver:

    HJÄLP!
    Jag tog fond istället för buljong, och dessutom väntar jag sällskap. Är det kört? Kommer den gå att äta? Går den att rädda? Eller ska jag ringa pizzerian?

    • RomRom skriver:

      Hej Paula! Hur gick det för dig? 2,5 dl fond låter som att det kan bli salt! Kunde ni äta det, eller blev det för salt?

    • Paula skriver:

      Hej! Det gick bra! Jag spädde ut med en hel del öl jag och slängde i en skvätt socker, fyllde gästerna med Tequila och serverade. Alla tyckte det var fantastiskt gott och maten gick åt. Men nästa gång tar jag det lite lugnare med fonden/buljongen!

  • Tobbe skriver:

    Kan rekomendera att ha i mörk choklad också. Brukar ha ca 50 gram till 2 kg kött

  • Daniel skriver:

    I ingrediensen står oxbuljong, lite luddigt då buljong och fond lätt blandas ihop. Det mesta i affären är fond i flytande form eller buljongtärningarn. Så, vad brukar ni använda?

  • Andreas skriver:

    Tjena!

    Testade receptet idag, tycker det blev förbannat salt. Kan inte förstå varför bara, struntade i bacon, saltade inte överhuvudtaget. Jävla fonden säkert.

    Bra styrka, frun provsmakade tidigt, blev förskräckt och åkte och köpte sig en grillad kyckling. Efter 5-6 timmar föll allt isär, styrkan betydligt reducerad. Frun ville inte smaka igen dock.

  • cho-san skriver:

    Om man, (som jag), inte fick tag på chipotle kan man faktiskt köpa ”Liquid smoke” och tillsätta några droppar försiktigt för att lyckas med den rökiga karaktären som chipotle ger! Hoppas dock att jag nu i helgen kan få tag på den äkta varan…

  • Daniel skriver:

    Hejsan!
    Tänkte testa denna och bjuda på middag! Undrar dock om det funkar att göra den dagen innan och värma upp dagen efter eller försämras något då?

    • RomRom skriver:

      Hej Daniel!

      Nej, det går egentligen bra att göra det dagen innan och sen värme. Vi tycker att den riskerar att bli lite grötigare, men smaken är det inget fel på!

      Vi brukar även frysa det som blir över i tillplattade påsar – perfekt att ta med ut i naturen – eller där man bara har ett mindre kök!

  • mhwc skriver:

    Några observationer:
    + Man kan använda nötbog, nötbringa, högrev, oxlägg och oxkind också, alla är kött som behöver kokas länge innan de faller sönder. Jag rekommender lika delar bog, bringa och lägg (ta med märgbenet, det ger extra smak).
    + Det finns ingen anledning att koka den torkade anjo-chilin. Klipp den fint och ha i den med den andra chilin.
    + Skippa mjölet! Det bidrar bara till att det bränns lättare. Om man tycker chilin är för blöt på slutet kan man koka den en stund utan lock, eller eda av med grovt majsmöl, eller roux.
    + chilipulver är ju chilipeppar, koriander och spiskummin (plus ofta salt och några E-nummer). Ta mald chilipeppar i motsvarande mängd istället; spiskummin och koriander finns redan med som rena kryddor.

  • Joachim skriver:

    Hej!
    Ville bara tipsa om att det blir ruggigt gott med köttben ifrån älg. Bara att sleva upp benen när det är färdigt!

  • ? skriver:

    Vi provade chilin igår och det var en stor succé! Tack för receptet vi ska laga det många gånger igen. Jag rekomderar detta recept

    Mvh Enja

  • Marcus skriver:

    Hej,
    det låter som ett spännande recept. Ska nog pröva det i helgen. Men det er än en sak jag undrar över? Varför ska man rensa och ta bort kärnorna på chili-frukterna. Blir Chilin för stark om man har dom med i grytan? Brukar alltid har kärnorna med när jag lagar mat med chilifrukter.

    Marcus

    • RomRom skriver:

      Hej Marcus! Det kan vara svårare att kontrollera styrkan om kärnorna är kvar. Och sen är det lite en estetisk fråga; man vill undvika att det är kärnor som ligger i chilin! Lycka till – meddela gärna hur det gick!

  • Anders F. Eriksson skriver:

    Jag testade en variant på det här receptet idag, där jag bl.a. lade till bacon och stekte högreven i baconflottet. Det blev jäkligt gott, men jag hade lite för mycket bacon så det blev ganska salt.

    Skrev ett blogginlägg där jag beskriver hur jag gick till väga: http://www.fotosidan.se/blogs/afe/varldens-basta-chili-min-variant.htm :)

  • Mattias skriver:

    Hej

    Fransyska går utmärkt. Den behöver bara koka lite längre. Något dyrare i inköp men värt det eftersom du behöver inte putsa lika mycket som på högrev. Planerar ni att göra chilin en dag i förväg så använd en emaljerad gryta annars tar den smak från gjutjärnet. Den blir faktiskt bättre om man gör den dagen före.
    Ett tips för att slippa slafset med de kokade frukterna är att låta dem svalna i kokvattnet och sedan mixa allt grovt med en stavmixer.
    Tveksam till Habanerotipset. Habanero tappar sin smak om man värmer upp den för mycket. Isåfall hacka ner 1-2 frukter just innan servering.

    Tycker om den prydliga strukturen och upplägget av alla indgredienser.

    Mattias

  • Tommy skriver:

    Varning för nybörjar/dum-fråga: Vad är det för vits att koka torkad chili i femton minuter när det ändå kommer koka i grytan i fem timmar?

  • Tim skriver:

    Aha, ok! Tack för svaret!
    Ja, jag tänkte hoppa Habaneron (som finns färsk i min butik) så då tar jag de röda chilifrukterna i stället. Tack så mycket!

    • RomRom skriver:

      Inga problem! Lycka till med chilin! Kom ihåg att ta gott om tid på dig – ibland tar det en evighet för köttet att falla isär!

  • Tim skriver:

    Hej!
    Jag har beställt in alla chillisorterna till min lokala ica-butik. ALLA är torkade. Tror ni att det funkar? Och ska man rensa bort frön från dom torkade också?

    • RomRom skriver:

      Hej Tim,

      Det funkar nog bra med bara torkad chili också. Den stora nackdelen är kanske att chilin kommer att sakna fina röda inslag av färsk chili. Men det kan du kanske fixa till med lite vanliga röda chilifrukter?

      Och ja, du ska rensa bort frön även från de torkade. Det kan vara lite pill – men man behöver inte vara jättenoggrann!

  • Marcus skriver:

    Hej, ska laga er chili idag!

    Jag har några frågor.

    1. Hur bör jag göra min guacamole?
    2. Vad bör jag servera för typ av ost?
    3. Hur bör jag skiva löken?

    Tacksam för svar!

    Mvh

    Marcus

    • RomRom skriver:

      Hej Marcus! Snabba raka frågor ger snabba raka svar:

      1. Skippa guacamolen
      2. Det behöver inte vara någon jättestark ost, den får inte ta överhand! (Vi ha kört på lagrad herrgård och Gouda har jag för mig!)
      3. Hacka löken fint!

    • Klintan skriver:

      Guacamole:
      Mosa två avocados.
      Pressa ner en större klyfta vitlök.
      En nypa cayennepeppar eller fint hackad chilli.
      En nypa salt.
      Man kan ha i en klick creme fraiche också.
      Mosa runt i en skål och droppa över limesaft så håller den färgen medans den står till sig innan middagen.

  • Anders skriver:

    Hej,
    Jag är lite konfunderad över hur stora de skurna köttärningarna egentligen ska vara? Man ser ganska olika uppgifter om detta i olika recept. Men en centimeter på alla ”ledder” är alltså korrekt, enligt er? Symmetriska som sockerbitar? Det blir ju väldigt små tärningar det, hm….

  • Tapio skriver:

    Öööh,

    1,2 dl chilipulver? Caramba, eller?
    Kan det verkligen stämma..

  • Börje skriver:

    hej!
    hur stor gryta behöver man ha?
    räcker en 4,5 liters? eller behöver man större?
    vad använder ni?

    • RomRom skriver:

      Vi använder en 4-liters. Det funkar – men det är lite trångt i början! Man kan få tillsätta vätskan lite efter hand!
      Ju större gryta du har, desto mindre kladd och stänk kommer det att bli! :)

  • Jesper skriver:

    Hittar även chipotle pasta, skulle det kunna fungera som substitut?

    • RomRom skriver:

      Hej Jesper,

      Som svar på båda dina frågor – så vet vi inte hur chipotlepasta eller torrkrydda skulle funka. Säkert helt okej, men det kan vara doseringen som blir knepig! Hade vi behövt välja så skulle vi köra på chipotlepasta, och lägga till lite fler lite svagare färska chilifrukter. (För utseendets skull). Och sen se till att ta det lite försiktigt med chipotlepastan så att chilin bara smakar rök!

      Luddigt svar, men hoppas att det hjälpte något!

  • Jesper skriver:

    Hittar den bara som torrkrydda. funkar det också, eller är det bara att jaga vidare?

  • Jesper skriver:

    Hej om man inte får tag på chipotle-chili, går den att utesluta utan att slutresultatet blir något helt annat, Eller går den att byta ut mot någon annan chilifrukt??

  • Andy skriver:

    Hur mycket vatten ska man koka chilipepparn i? Ska man koka samliga chili-frukter, dvs ancho, chipotle, birdseye-chili och jalapenjo? (eventuellt också habaneron)

    • RomRom skriver:

      Hej Andy,

      Tack för frågorna – vi har uppdaterat receptet nu, så att det blir lite färre frågor! Det ska vara någon liter vatten. Det gör inte så mycket om det är mer heller, bara det är tillräckligt för chilin att kunna ligga blöt, och ha lite att suga åt sig!
      Vi brukar bara koka de chilifrukter som är torkade! Så det beror lite på hur du har fått tag i dem! Senast vi gjorde chilin så var det torkad chipotle och Ancho, men färsk habanero och konserverad jalapeno!

  • Palatsmats skriver:

    Aloha! Vilken typ av kött skall man välja (från den vanliga köttdisken)?

    Grytbitar/entrecote/biff/fransyska/annat?

    PS. En bild på de olika kryddorna hade vart kanon. DS

    • RomRom skriver:

      Aloha Palatsmats!

      Bäst (för plånboken) är högrev, som brukar finnas på bit eller i färdigstyckade grytbitar! Skulle det inte finnas, så kanske det går att använda någon annan nötbit eller kanske en fransyska. Men vi vet inte om de har de rätta egenskaperna, så försök verkligen hitta högrev – det borde finnas i de flesta matbutiker!

      Nästa gång vi lagar chilin ska vi se till att ta lite bilder!

  • Mattias skriver:

    Hallå!

    Det här receptet ska jag prova i helgen, för hur många personer är det? Tack på förhand!

    • RomRom skriver:

      Kul att du ska göra Chilin – hoppas att du gillar den lika mycket som vi gör! Det beror lite på hur hungriga personer det är, och om man har några tillbehör! Men ska vi göra en höftning, så räcker det för 10-12 personer!

  • Camilla skriver:

    Hej
    Chilipulver eller chilipeppar?? Det är ju stor skillnad. Chilipulver är ju en kryddblandning och chilipeppar enbart mald chili. Vilket skall det vara??

    Med vänlig hälsning, Camilla.

    • RomRom skriver:

      Hej Camilla,

      Chilipulver = kryddblandningen som du hittar i vanliga kryddhyllan!
      Chilipepparn = själva chilifrukterna (torkade, färska eller konserverade). Alltså inte ”kryddan chilipeppar”.

      Så hoppas vi att vi inte har blandat ihop det i receptet någonstans! :)

      Vänliga hälsningar från matsektionen på RomRom.se

Leave a Reply to Anders F. Eriksson Cancel Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.